Mi a különbség a maglisztek és a hagyományos lisztek között?
GYIK-Avagy vásárlói kérdések a mindennapokból
- Mi a különbség a maglisztek és a hagyományos lisztek között?
A fenti kérdés több vásárlónktól elhangzott már, így biztosan sokakban felmerült, hogy a magliszt kifejezés csak egy jól hangzó marketingmegnevezés, vagy valódi tartalmat takar. A hagyományos lisztek gabonából készülnek. Közös jellemzőjük a gluténtartalom. Egyéb összetevőkben nagyon változatos arányok lehetnek. A sikértartalom határozza meg a terülési számot, amiből lehet következtetni, hogy a kenyerünk mennyire kel meg.
A maglisztek olyan őrlemények, amelyek olajos magvak sajtolás utáni maradványából készülnek. A rostban és tápanyagban gazdag anyag, glutént nem tartalmaz így alternatíva gluténérzékenyek számára. Nagyon jól használhatóak sütemények, tészták, kenyerek készítéséhez is. Egyéb gluténmentes liszttel közösen használva elősegíti, hogy több tápanyag kerüljön be szervezetünkbe. Mivel olajtartalmuk sajtolás után jelentősen csökkent, így sütésnél a transzzsír képződés is sokkal csekélyebb. Az őrlési folyamat következtében könnyebben emészthetővé válnak. A maglisztekre jellemző, hogy felhasználásukkor több folyadékot vesznek fel.
Személyes kedvencem a máklisztből készült mákos pite, amelynek a receptjét itt találjátok:
Azoknak se kell elszomorodni, akik nem tudnak, vagy nem akarnak a süteménykészítéssel bajlódni, több cukrászdában használják maglisztjeinket, például a Tortaművek gluténmentes sütikölteményeihez is.